Noodfonds EMS gaat jaar eerder van start24-01-2012 Het permanente noodfonds ESM komt er deze zomer. De ministers van Financiën van de 17 eurolanden zijn het eens geworden tijdens hun overleg in Brussel.
Bij de volgende ontmoeting van de ministers zal het zogeheten 'stichtingsverdrag' ondertekend worden. Dat wordt ini februari.
Het fonds komt een jaar eerder dan aanvankelijk gepland. Het ESM zou het tijdelijke noodfonds (EFSF) in juli 2013 vervangen, maar zal nu naast dit fonds actief zijn. Het ESM heeft een vuurkracht van 500 miljard euro, maar in maart zal bekeken worden of deze capaciteit voldoende is.
Een meerderheid (van 85 procent) zal beslissingen nemen over de hulpprogramma's van het fonds, niet meer met unanieme stemmen.
De ministers spraken ook af dat landen die het begrotingsverdrag, dat strengere begrotingsdiscipline afdwingt, niet ondertekenen, geen beroep kunnen doen op steun uit het ESM.
BRON:BNR.NL De ministers van de zeventien eurolanden werden het vannacht eens over het begrotingsakkoord. Een 'historisch pact', volgens minister De Jager.
Naar verwachting zullen de regeringsleiders op de eurotop van volgende week het definitief eens worden over het nieuwe verdrag.
CDA-Europarlementariër Corien Wortmann lijkt zich achter de woorden van De Jager te scharen. "Het is natuurlijk belangrijk dat de lidstaten zich er nu aan verbonden hebben dat ze in een eigen wetgeving keihard vastleggen dat ze zich houden aan de begrotingsdiscipline. Dat is wel een voorwaarde om uit dit eurodal te komen", zegt zij op BNR.
Het nieuwe pact is eigenlijk een verlenging van het Verdrag van Maastricht. En die verlenging is nodig, want het Verdrag van Maastricht was volgens Wortmann te vaag en algemeen. "We hebben in de afgelopen jaren gezien wat ervan gekomen is."
Toch zijn er volgens Wortmann het afgelopen jaar ook al duidelijke stappen vooruit gezet, waardoor we nu een onafhankelijke begrotingsautoriteit hebben die lidstaten op hun vingers kan tikken. "Maar met deze stap moeten lidstaten het ook in hun eigen wetgeving vastleggen. Dat was met name voor Duitsland en ook voor de Europese Centrale Bank toch wel cruciaal dat dit geregeld werd. We hebben allemaal gezien dat de ECB in december 500 miljard euro in de banken heeft gestoken om als het ware de banken van geld te voorzien zodat zij ook de bedrijven geld kunnen lenen. De ECB wil daar wel wat voor terug zien en ook daar is dit pact belangrijk voor."
Over het begrotingsverdrag werden 26 van de 27 EU-lidstaten het begin december in hoofdlijnen al eens. Alleen Groot-Brittannië lag dwars. De afgelopen weken is gewerkt aan de uitwerking van het verdrag, dat strengere begrotingsdiscipline bij landen moet afdwingen. In maart moet het verdrag bekrachtigd worden.
Een paar punten zal nog door de regeringsleiders afgesproken moeten worden. Een voorbeeld hiervan is hoeveel landen het verdrag moeten gaan ratificeren om het van kracht te laten gaan.
Minister van Financiën De Jager sprak van een "historisch pact'' en noemde het "misschien wel het strengste budgettaire pact ter wereld''. Landen zullen zich moeten houden aan een staatsschuld van niet meer dan 60 procent van het bruto binnenlands product en een begrotingstekort van 3 procent.
Volgens de minister zijn er geen landen die hebben aangegeven, dat dit voor hen onhaalbaar is. "Het is niet meer alleen een papieren afspraak, maar het is ook tussen de oren komen te zitten, dat landen zich ervan bewust zijn dat het zo niet langer kan.''
BRON:BNR.NL
In ruil voor aanscherping van de begrotingsregels voor landen in de eurozone is Duitsland mogelijk toch bereid de vuurkracht van het Europese noodfonds te vergroten.
Volgens Financial Times valt dat op te maken uit opmerkingen van Duitse en Europese functionarissen. Angela Merkel zou bezweken zijn onder de druk van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).
Merkel is bereid te accepteren dat het huidige 'tijdelijke' noodfonds EFSF blijft en het permanente noodfonds ESM al in juli wordt ingevoerd, maar ze wil dan wel alle uitzonderingen uit de nieuwe begrotingsregels voor eurolanden schrappen.
In het meest recente ontwerp van de nieuwe begrotingsregels zou nog sprake zijn van een 'ontsnappingclausule', die het oplopen van het begrotingstekort in tijden van economische malaise toestaat. Merkel wil die tekst verwijderen uit het ontwerp.
EFSF bestaat nu uit 250 miljard euro aan ongebruikte tegoeden, terwijl in het ESM 500 miljard euro gestopt zou moeten worden.
BRON:BNR.NL |