Nieuw kredietbeoordelingsbureau van Roland Berger komt in Nederland22-01-2012
Standard & Poor's, Moody's en Fitch krijgen nog voor eind 2012 een Europese concurrent. 'Tijdens de eerste zes of negen maanden van dit jaar hebben we een nieuwe, privé-organisatie zonder winstoogmerk op poten staan', zei de Duitse zakenman Roland Berger zaterdag in een gesprek met een Italiaanse krant. Tegen eind dit jaar moet het nieuwe agentschap zijn eerste landenratings publiceren.
De plannen om een Europees ratingagentschap op te richten dat kan concurreren met S&P, Moody's en Fitch, zitten in een vergevorderd stadium.
Dat verklaarde Roland Berger, de stichter van het gelijknamige Duitse consultancybureau, zaterdag in een gesprek met de Italiaanse krant Corriere della Sera.
Berger lobbyt al een tijdje bij Europese regeringen en bedrijven om morele en financiële steun voor de oprichting van een nieuw ratingagentschap.
Dat lobbywerk lijkt zijn vruchten afgeworpen te hebben. Zowat 30 institutionele beleggers, banken, verzekeraars en beurzen uit heel Europa zouden zich bereid verklaard hebben zowat 300 miljoen euro startkapitaal ter beschikking te stellen van Roland Berger.
De consultant hoopt tegen het einde van het eerste kwartaal van 2012 de oprichting van het ratingbureau in contracten te gieten. In de loop van het tweede kwartaal zou dan de privéstichting zonder winstoogmerk boven de doopvont gehouden worden.
De hoofdzetel van het ratingbureau komt waarschijnlijk in Nederland.
'We streven naar een agentschap waar de klanten die interesse hebben in een betrouwbaar, objectief oordeel, betalen voor onze diensten', zei Berger.
Diens partner Markus Krall, die belast is met de oprichting van het Europese ratingagentschap, wees er in een gesprek met het Duitse weekblad Euro am Sonntag op dat de Europese kredietbeoordelaar in belangrijke mate van zijn Amerikaanse concurrenten zal verschillen.
'Het Europese agentschap zal transparanter zijn en aansprakelijk zijn voor zijn analyses. Dat betekent dat klanten naar de rechter kunnen stappen om een schadevergoeding te eisen als ze van oordeel zijn dat een beoordeling incorrect is. Een sterkere prikkel bestaat er niet om accurate analyse af te leveren', zei Krall.
Berger maakt zich sterk dat de Europese kredietbeoordelaar tegen eind dit jaar zijn eerste landenratings zal klaar hebben. Begin 2013 zou de Europese concurrent van S&P, Moody's en Fitch met beoordelingen van banken op de proppen komen. Twee jaar na de oprichting moet hij volledig operationeel zijn.
Bergers plannen voor de oprichting van een nieuw ratingagentschap konden de voorbije maanden op bijval rekenen in China, een aantal Arabische staten en bij de Europese Commissie en regeringen in Europa.
Europese beleidsmakers spaarden tijdens de Europese schuldencrisis van de afgelopen maanden hun kritiek op S&P, Moody's en Fitch niet. Ze verweten de kredietbeoordelaars te snel de schaar te zetten in de kredietwaardigheid van de Europese lidstaten.
Uit het bedrijfsleven komen ook positieve reacties op het initiatief van Roland Berger. 'Zinvol.' Zo bestempelde Josef Ackermann, de topman van Deutsche Bank, de oprichting van een Europese concurrent voor de Amerikaanse agentschappen S&P en Moody's en voor Fitch - dat voor 60 procent in handen is van de Franse beursgenoteerde holding Fimalac en voor 40 procent van de Amerikaanse mediagroep Hearst.
Hij waarschuwde wel dat het enkele jaren kan duren voor zo'n nieuw ratingagentschap zijn naam gevestigd heeft en enig aanzien geniet.
BRON:TIJD.BE
Het is een tijdje stil geweest rondom het nieuwe kredietbeoordelingsbureau van het Duitse adviesbureau Roland Berger. Maar nu lijkt er toch echt vaart te komen in de plannen voor een Europese concurrentie voor de Angelsaksische reuzen S&P, Moody’s en Fitch. Volgens partner Markus Krall van Roland Berger moet het nieuwe bureau voor de zomer van start gaan. Het hoofdkantoor komt vermoedelijk in Amsterdam.
Dat zegt Krall vandaag in het blad ‘Euro am Sonntag’. Krall: ‘Het doel is om aan het einde van het eerste kwartaal alle contracten te ondertekenen en in het tweede kwartaal met een particulier gefinancierde, niet op winst beluste stichting te beginnen, waarschijnlijk met het hoofdkantoor in Holland.'
Volgens Krall hebben 30 instituten uit de bank- en verzekeringswereld besloten het project te steunen met €10 mln. Daarmee is het vereiste startkapitaal van €300 mln binnen.
Bestuursvoorzitter Josef Ackermann van Deutsche Bank liet de Financial Times Deutschland weten een Europese kredietbeoordelaar een goed initiatief te vinden. Maar hij waarschuwt dat het wel jaren zal duren voordat een nieuw bureau dezelfde reputatie geniet als bijvoorbeeld Moody’s of S&P.
De manier waarop Krall de zaak aanpakt, vindt Ackermann uitstekend. Allereerst is het voor individuele Europese banken zelf nauwelijks mogelijk een dergelijk project van de grond te trekken. Ten tweede heeft Krall ervoor gezorgd dat zijn bureau onafhankelijk is van de overheid. Als het straks tot kredietbeoordelingen komt van landen uit de eurozone is dat erg belangrijk.
Krall werkt al enige tijd aan de stichting van een eigen kredietbeoordelingsbureau. Het bureau moet bij zijn besluiten veel transparanter worden dan de Amerikaanse concurrentie, zo vertelde hij deze krant vorig jaar. Hij denkt goedkoper te kunnen werken en - erg belangrijk - in tegenstelling tot de Amerikanen wil hij zich niet door bedrijven laten betalen.
Bij de Angelsaksische kredietbureaus is dat wel het geval. Tijdens de kredietcrisis van 2007/2008 sprak dat tegen hen. Zij hadden voor een groot aantal door banken uitgeven derivatenproducten - vaak gebaseerd op hypotheken - veel te positieve 'ratings' gegeven. Beleggers hadden die ratings geloofd en kregen keiharde klappen toen in 2007 de huizenmarkt in elkaar zakte.
Bedrijven en banken die een obligatielening uitgeven, vragen bijna altijd een van de Amerikaanse kredietbureaus om een oordeel over die lening. Die ratings – met als hoogste waarde triple A – zijn erg belangrijk voor beleggers. Veel pensioenfondsen mogen bijvoorbeeld geen obligaties kopen met een lagere waardering dan ‘BBB’, ook wel junk-niveau genoemd.
Krall wil zich in de toekomst laten betalen door beleggers in plaats van bedrijven. De 30 banken die hem van startkapitaal voorzien wil hij zo snel mogelijk afbetalen, zodat ook van deze kant gegarandeerd geen invloed uitgeoefend worden kan op het kredietoordeel.
Krall wil met een team van experts uiteindelijk het hele spectrum van ‘credit-ratings’ beslaan. Het nieuwe bedrijf zal eerst klein beginnen met ratings voor landen. Daarna volgen de banken en ten slotte bedrijfsleningen. Krall denkt over een paar jaar een mondiale speler te kunnen zijn met 300 tot 400 werknemers.
BRON:FD.NL |