Kabinet stelt voorwaarde aan EU-noodhulp18-01-2012 Zwakke eurolanden kunnen alleen steun krijgen van het noodfonds ESM als ze het nieuwe begrotingspact hebben ingevoerd en dat pact ook naleven. Dat schrijven minister Jan Kees de Jager van Financiën en staatssecretaris Ben Knapen van Buitenlandse Zaken woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. Hiermee sluit Nederland zich aan bij het Duitse standpunt.
De link met het noodfonds is een van de laatste hordes die in de onderhandelingen over het begrotingspact moet worden genomen. Tegenstanders ervan zijn bang dat er onnodige onrust op de financiële markten ontstaat als niet alle eurolanden automatisch aanspraak kunnen maken op dit fonds van € 500 mrd.
‘Om de afdwingbaarheid van dit verdrag te versterken, is het kabinet er voorstander van dat het nakomen hiervan een voorwaarde zal zijn voor het verlenen van steun via het Europees Stabilisatie Mechanisme (ESM)’, zo schrijven De Jager en Knapen aan de Kamer. ‘Dit wordt naar verwachting in het verdrag opgenomen.’
Vorige week bereikten topambtenaren van de lidstaten op hoofdlijnen een akkoord over het nieuwe begrotingspact. Daarin is onder meer de golden rule opgenomen, een verplichting voor eurolanden om in hun (grond)wet het streven naar begrotingsevenwicht op te nemen. Landen moeten daarbij gedurende een economische cyclus gemiddeld genomen hun financiën in evenwicht hebben.
De vraag is nog hoe deze regel kan worden afgedwongen. Omdat het pact geen formeel EU-verdrag is, kan de Europese Commissie lidstaten hiervoor niet voor het Europees Hof dagen. Dit betekent dat lidstaten elkaar zullen moeten aanklagen bij het Luxemburgse hof.
Volgens De Jager en Knapen is het daarom zinvol om de toegang tot het noodfonds aan de golden rule te koppelen: ‘Door een verband te leggen met toegang tot steun via het ESM wordt de afdwingbaarheid hiervan nog verbeterd.’
In het voorstel van EU-voorzitter Herman van Rompuy half december was de koppeling niet opgenomen. Op aandringen van onder meer Duitsland is de link in latere concepten wel vastgelegd.
Het pact regelt verder automatische sancties voor het overschrijden van de tekortnormen. Begin van de maand circuleerde er een conceptstuk waarin ook automatische sancties zouden worden opgelegd bij het overtreden van de norm voor de reductie van de staatsschuld. Maar die sanctie heeft het niet gehaald.
Volgens de brief was Nederland hier wel voorstander van. Sinds vorig jaar kan de Commissie ook een procedure beginnen tegen een land met ongewenste schuldontwikkelingen. Dit is geregeld in het zogenaamde sixpack. ‘Wat het kabinet betreft zou ook in deze gevallen sprake dienen te zijn van omgekeerde gekwalificeerde meerderheidsbesluitvorming in alle stappen van de procedure. Niet alleen is dit consistent met de afspraken van het sixpack, het doet ook recht aan de zorgen over de publieke schulden in Europa.’
In de Kamerbrief stellen De Jager en Knapen vast dat hiervoor ‘weinig steun’. ‘Niettemin zal het kabinet op dit punt blijven inzetten.’
BRON:FD.NL |